"Tegen 2050 zou ongeveer de helft van de wereldbevolking een bril of contactlenzen nodig hebben."
Myopie
Bijziendheid of myopie. Het is wereldwijd de snelst toenemende oogafwijking. Dit werd eerst al opgemerkt in Azië, maar wordt nu ook vastgesteld in de Westerse landen. Zo'n 45 à 50 % van de kinderen wordt bijziend. En dit treedt tegenwoordig op steeds jongere leeftijd op, de snelheid van progressie neemt toe en de ernst van de bijziendheid stijgt. En dit kan ernstige oogproblemen veroorzaken op latere leeftijd (bv. netvliesafwijkingen, cataract en verhoogde oogdruk).
Maar wat is het nu? Een bijziend oog groeit te snel, dit ontstaat dan ook tijdens de kinderjaren, en kan lang evolueren.
Bij bijziendheid wordt het beeld waarnaar men kijkt vóór het netvlies geprojecteerd in plaats van erop. Daardoor is het beeld wazig, en zie je niet goed in de verte (klas, tv, autorijden, cinema, ...)
Vond je dit al interessant? lees dan zeker ons artikel over Myopie Management bij kinderen!
Hypermetropie
De hypermetropie is het tegenovergestelde van myopie.
Deze visuele afwijking is het gevolg van een oog dat niet sterk genoeg is, waardoor het beeld zich achter het netvlies vormt.
Deze persoon moet dus continu zelf bijstellen ("accommoderen") om het beeld op de retina te plaatsen. Deze voortdurende inspanning kan visuele vermoeidheid veroorzaken.
Hoe ouder men wordt, hoe moeilijker het wordt om de hypermetropie te compenseren, omdat het accommodatievermogen van het oog vermindert.
En dat is het moment dat het leesprobleem erbij komt.
Astigmatisme
Hierbij is het hoornvlies eerder ovaal (rugbybal) dan rond (voetbal), waardoor je een onscherp beeld krijgt in zowel de verte als voor nabij.
Iemand met astigmatisme onderscheidt moeilijk het contrast tussen de verticale, horizontale en schuine lijnen.
En dit kan samengaan met myopie, hypermetropie of presbyopie.
Typische fouten die dan worden gemaakt bij het lezen zijn de verwarring tussen bv.H & M of 8 & 3 of C & O.
Presbyopie
Vanaf ±42 jaar begint de accomodatie in die mate af te nemen, dat je er zelf klachten van zal ondervinden. Zo zal je de krant verder houden, zal je meer licht opzoeken. Of merk je dat die menukaart op restaurant wel heel moeilijk leesbaar is. Vroeg of laat heeft ieder van ons ermee te maken. Het gaat hier om een natuurlijke evolutie van het oog. De lens verliest aan accommodatie vermogen, ze kan zich dus niet meer voldoende bolmaken om scherp te zien voor nabij. De presbyopie kan met een leesglas of een progressief brillenglas gecompenseerd worden.