Contactlenzen

Contactlenzen

Contactlenzen vormen een ideale aanvulling op het gebruik van een bril, omdat ze in sommige gevallen meer vrijheid bieden: u kunt voluit gaan bij het sporten, uw gezichtsveld wordt niet beperkt door brilranden of u kunt uw zonnebril dragen zonder dat u correctieglazen nodig heeft. Het blijft wel raadzaam om het dragen van contactlenzen te combineren met een bril. Als u bijvoorbeeld overdag lenzen draagt, schakel dan ’s avonds over op uw bril, zodat uw ogen kunnen ‘ademen’ en tot rust komen. Soms kunnen uw lenzen scheuren, komen er stofjes op te zitten of kunt u ze zelfs verliezen. Dan is het handig als u ook uw bril bij de hand heeft. Kortom, het is geen overbodige luxe om naast contactlenzen altijd een goede bril bij te hebben.

Contactlenzen vragen ook een goede begeleiding en opvolging. Ze verschillen in sterkte, net zoals brillen, maar ze verschillen bovendien ook in zuurstofdoorlatendheid. In de loop der jaren zijn er steeds meer functionaliteiten bijgekomen: zo zijn er sferische lenzen, maar ook torische en multifocale lenzen. Dat maakt dat er voor bijna elke optische afwijking een gepaste contactlens bestaat.

Bij Optiek Claeyssens maken we u wegwijs in de veelheid van soorten contactlenzen en bepalen we welk type lenzen het beste aangewezen is voor uw ogen. Gezondheid, service, kwaliteit en advies komen op de eerste plaats.

Soorten contactlenzen

Harde lenzen

Harde lenzen zijn duurzaam: ze gaan langer mee, zijn sterker en scheuren niet. Ze laten veel zuurstof door, omdat ze op de tranenfilm drijven, wat de gezondheid van uw ogen ten goede komt. Een ander belangrijk voordeel is dat uw ogen in het algemeen minder last zullen hebben van ontstekingen en infecties, aangezien dit type lenzen minder onreinheden en bacteriën opneemt. Daar staat tegenover dat ze in het begin minder comfortabel kunnen zitten en dat u een zekere gewenningsperiode nodig heeft.

Zachte lenzen

Zachte contactlenzen zijn populairder dan harde, vooral omdat ze vanaf het eerste moment comfortabel aanvoelen. Ze bestaan uit waterabsorberend materiaal, waardoor ze erg flexibel zijn en zich makkelijk aan het oog vastzuigen. Ze vallen dan ook minder snel uit dan harde lenzen en kunnen gemakkelijker in en uit genomen worden. Het is anderzijds net die absorberende eigenschap die maakt dat zachte lenzen sneller vuil worden, omdat ze vermengd worden met allerlei stoffen zoals bacteriën, eiwitten, make-up en vetten in het traanvocht. Ze vereisen dan ook een zorgvuldige hygiëne. Zachte lenzen gaan tot slot minder lang mee dan harde lenzen en kunnen, door een verkeerde behandeling, gemakkelijk scheuren en moeten altijd in lenzenvloeistof bewaard worden.

Zachte lenzen verschillen onderling in hoelang ze gebruikt kunnen worden:

  • jaarlenzen
  • halfjaarlijkse lenzen
  • maandlenzen
  • tweewekelijkse lenzen
  • daglenzen

Onze meest courante fabrikanten zijn: