Hoe kunt u uw bril het beste onderhouden

Net zoals u zorg draagt voor uw kleding, schoenen of juwelen, is het belangrijk dat u ook uw bril met zorg behandelt. Zo zal hij langer meegaan en behoudt u langer de kwaliteit van uw zicht.

Dat lijkt logisch, maar toch vergeten heel wat mensen om hun bril op geregelde tijdstippen te reinigen. Het vraagt nochtans niet veel moeite.

Veel mensen reinigen af en toe wel hun brilglazen, maar bijna nooit de bril in zijn geheel. Toch is dat absoluut nodig, want door het gebruik van make-up, zalven of zonnecrèmes, maar vooral door het zout dat dagelijks via transpiratie afgescheiden wordt, ziet uw bril enorm af. Als u uw bril niet geregeld reinigt, dan kan die beginnen te verkleuren of kunnen de kleuren of coatings beginnen te vergaan.

Wat u zeker niet moet doen

Misschien pleit u nu wel meteen schuldig, maar u bent zeker niet de enige: vaak poetsen mensen hun bril met een zakdoek, een stukje t-shirt of erger nog, met een keukenpapiertje. Op het eerste zicht lijken uw brilglazen effectief gereinigd, maar het tegendeel is waar: u kunt uw bril ernstig beschadigen, want al deze materialen zijn niet altijd voldoende zacht, water- of vetabsorberend en, het belangrijkste van al, ze kunnen vezels of zandkorrels bevatten die krassen maken. Hetzelfde geldt voor vochtige doekjes: Wanneer vuil of een zandkorrel tussen uw bril en het doekje zit, zal u uw brilglazen krassen. Een vochtig doekje kan wel gebruikt worden voor het opblinken van een bril. Indien u de bril niet kunt afspoelen, dan is een vochtig brildoekje beter dan niets, maar wel op eigen risico. Houd uw bril ook nooit onder heet water of gebruik geen agressieve detergenten of afwasproducten. Let ten slotte op bij de kapper, want bepaalde chemische producten zijn te agressief en kunnen de ontspiegelings- en hardingslaag aantasten.

Hoe moet het dan wel

Spoel uw bril onder koud of liefst lauw stromend water en gebruik een zachte zeep zoals Dreft. Droog uw bril vervolgens af met een schone, stofvrije, zachte doek of, bij voorkeur, met een nieuw microvezeldoekje. Met een speciale brilspray kunt u uw bril daarna mooi opblinken. Je mag dit meermaals per dag doen. Het beste is het gebruik van een ultrasonisch brillenbad. U plaatst de bril in het bad met water en Dreft. Zo wordt al het vuil tussen uw glazen en uw bril waar u anders niet aan kunt, perfect ‘weg getrild’. Degelijke ultrasonische badjes bestaan ook voor huishoudelijk gebruik en hoeven niet eens duur te zijn. U kunt ze ook gebruiken om juwelen en andere zaken 100% te reinigen. Een ideaal geschenkidee? Tot slot kunt u bij ons altijd en kosteloos terecht om uw bril ultrasonisch te laten reinigen en/of bijstellen. Ook voor niet bij ons aangekochte (zonne)brillen.

Als afsluiter nog een paar belangrijke tips

  • Berg je bril altijd op in een harde brillenkoker of leg hem op zijn minst steeds met de glazen naar boven.
  • Vermijd extreem hoge of lage temperaturen, ze kunnen uw bril vervormen. Denk bijvoorbeeld aan de sauna, maar ook aan het dashboard van uw auto.
  • Neem uw bril af wanneer u met haarspray of haarlak spuit. Dit zijn agressieve stoffen die uw bril beschadigen.
  • Gebruik uw beide handen om uw bril af te nemen of op te zetten. Zo voorkomt u dat uw bril verbogen wordt en gaat afzakken.