Waarom het zo belangrijk is dat kinderen buiten spelen.

Tijd voor actie: steeds meer kinderen worden bijziend.

Snelgroeiende oogafwijking

Myopie of bijziendheid ( niet goed veraf zien ) is de snelst groeiende oogafwijking. Het is schokkend dat reeds 50% van de Europese twintigers bijziend is. In Azië is dat zelfs reeds 85%. De voorspelling is dat over 30 jaar de helft van de wereldbevolking een bril voor ver problemen zal hebben.

Toch enkele gevaren

Op zich is bijziendheid niet gevaarlijk zolang deze beneden -6,00 dioptrie blijft. Bij hoge myopie is de lengte van het oog zodanig boven het normale dat er risico op problemen onstaat.

  1. Maculadegeneratie: achteruitgang van het gezichtsvermogen, wegvallen van stukken beeld
  2. Glaucoom: verhoogde oogdruk
  3. Cataract: ooglens die zijn transparantie verliest
  4. Netvliesloslating

Vooral wanneer bijziendheid optreed bij kinderen jonger dan 12 jaar is de kans groot dat de correctie op latere leeftijd groot wordt.

bron:De opticien, vakliteratuur

Oorzaak van myopie

  1. Erfelijkheid: indien beide ouders sterk bijziend zijn, is de kans groot dan hun kinderen dat ook zijn
  2. Etniciteit: onder de Aziatische bevolking komt bijziendheid veel voor
  3. Leefpatroon: door veel nabij te kijken , verkrampen de spieren en gaan de ogen in lengte toenemen op het makkelijker te maken voor de spieren. Kinderen die weinig buiten spelen en dus veel tijd doorbrengen op smartphone, tablet,… ontwikkelen vaker myopie.

Enkele behandelingen

1. Lifestyle advies

Het is verstandig om gebruik van computer, smartphone en tablet zo veel mogelijk te beperken. Ook heeft vitamine D een gunstig effect op het netvlies. Deze vitamine kan je opdoen door veel buiten te spelen. Tijd aan de ouders om uw kind dus te motiveren om de buitenlucht op te zoeken.

2.Atropine- druppels

Dit medicijn heeft reeds indrukwekkende resultaten behaald. Zoals elk geneesmiddel geeft het zijn bijwerkingen en de nadelige effecten op lange termijn zijn nog niet volledig gekend.

3. Optische interventie is mogelijk op verschillende manieren:

Het basisprincipe is echter overal dezelfde namelijk: de groei van het oog tegen gaan.

  • In de eerste plaats wordt er geadviseerd om de minsterkte enkel te gebruiken voor ver en dus niet voor nabij.

Indien de min sterkte al zover is gevorderd dan kan er gekozen worden om een aparte sterkte voor nabij te gebruiken die een stuk lichter is dan de vertebril.

Bij kinderen is dit echter soms wat omslachtig en kan er eventueel geopteerd worden voor een multifocale en bifocale bril of contactlenzen.

  • Ook beogen we hele goeie resultaten met vormvaste contactlenzen

Het materiaal van de lens houdt de eigen vorm in stand en zorgt voor een zachte, maar constante druk op het oog. Hierbij wordt het hoornvlies plat gedrukt en zo wordt verdere vervorming voorkomen.