De zon kan veel schade berokkenen aan uw ogen. Om u te beschermen, is een zonnebril noodzakelijk. Afhankelijk van uw behoeftes zijn bepaalde zonnebrillen voorzien van extra technologieën.
De verschillende antischitteringstechnologieën:
1.ontspiegeling.
2.polarisatiefilter
3.contrastverhogende filter
4.verkleurende (fotochromatische) zonneglazen.
Uw ogen beschermen
Net als onze huid, beschikken onze ogen over natuurlijke filters tegen de zonnestralen. Maar net als onze huid, beschikken ze ook over een ‘zonnekapitaal’, en hun bescherming is niet onbegrensd...
Ultraviolette zonnestralen kunnen bij langdurige blootstelling verschillende delen van het oog beschadigen: het hoornvlies, de ooglens en het netvlies (de retina).
Gevolg: een hoger risico op conjunctivitis (bindvliesontsteking), keratitis (hoornvliesontsteking) en andere oogontstekingen.
De zon kan ook de veroudering van de ogen versnellen en het risico van vroegtijdige cataract en leeftijdsgebonden maculaire degeneratie (LMD), twee belangrijke oorzaken voor verlies van het zicht, verhogen.
Zelfs als u goed tegen verblinding kunt, moet uw zonnebril in uw strandtas zitten, net als uw zonnecrème. Kinderen zijn bijzonder kwetsbaar: op 12-jarige leeftijd is de ooglens immers nog niet volledig gevormd.
Zelfs bij bewolkt weer, mag u de bril niet vergeten: de UV-stralen dringen makkelijk door de wolken, vooral tussen 12.00 en 14.00 uur.
Opgelet: draag niet om het even welke zonnebril. Sommige zonnebrillen, die niet conform zijn aan de Europese reglementering, kunnen zelfs gevaarlijker zijn dan helemaal niets dragen. Het oog wordt misleid door de tint van het glas, die de verblinding blokkeert. De pupil zet uit en laat dan meer licht, en dus meer schadelijke stralen, door tot op de retina. Het is dus niet omdat een zonnebril een gekleurd glas heeft, dat deze de nodige UV bescherming geeft.
Polarisatiefilter
Naast het beschermen tegen de gevolgen van UV-straling, gaan gepolariseerde brillenglazen de meest doeltreffende bescherming bieden tegen de verblinding veroorzaakt door gereflecteerd zonlicht.
Schittering treedt op wanneer de natuurlijke lichtgolven reflecterende oppervlakken raken, zoals een (nat) wegdek, de voorruit van een auto, sneeuw en water. Deze schittering kan erg hard zijn voor onbeschermde ogen, kan de perceptie van vorm, kleur en contrast veranderen, en bovenal, lichtschittering kan gevaarlijk zijn in het verkeer.
Fotochromatische glazen
Met behulp van de fotochromatische technologie behouden zonneglazen tijdens alle omstandigheden een optimaal lichtniveau.
Wanneer deze brillenglazen worden blootgesteld aan UV-licht, beginnen miljarden fotochromatische moleculen in het glas van structuur te veranderen.
Door deze reactie worden de glazen donkerder.
Deze moleculen passen zich voortdurend aan, zodat altijd de optimale hoeveelheid licht uw ogen bereikt.
Het resultaat is een meekleurend brillenglas dat glinstering in fel licht vermindert en dat net voldoende donker wordt in situaties met minder licht.