De gebruikte materialen voor het maken van brillen

Naargelang uw smaak en uw activiteiten zal uw keuze uitgaan naar brilmonturen bestaande uit verschillende materies. Acetaat, hout, hoorn, koolstofvezel, optyl of epoxy, polyamides, en titanium

Acetaat

De brillen in plastic zijn in werkelijkheid vaak vervaardigd uit celluloseacetaat.Ook wel viscose genaamd, kunstzijde of rayon, het betreft een materie die soepel is om te bewerken en heel bestendig, en die men bekomt op basis van plantaardige componenten zoals katoen.
De brillen in acetaat worden vervaardigd met behulp van acetaatplaatjes in verschillende kleuren die worden samengevoegd door middel van een verwarmingstechniek.
Het over elkaar leggen van verschillende plaatjes maakt het ook mogelijk om nooit geziene kleurnuances te bekomen die heel divers kunnen zijn, en dat komt de ontwerpers ten goede.

Hout

Meer en meer ontwerpers beginnen met houten monturen, net zoals Tree,Gold & Wood, Cartier,Ôga, … Houten monturen zijn niet alleen origineel qua vorm en qua kleur, ze voelen ook heel aangenaam aan.
Het hout dat het meest wordt gebruikt is notelaar, wilde kersenboom, esdoorn, perenboom, palissander en bubinga.

Hoorn

Hoorn van buffel wordt gebruikt voor het maken van hoogwaardige brillen.
Voor de vervaardiging wordt het hoorn zacht gemaakt met stoom, dat wordt omgevormd tot blaadjes en vervolgens opnieuw kruiselings wordt geassembleerd voor meer stevigheid.
De belangrijkste voordelen die het materiaal biedt zijn de degelijkheid en de lichtheid maar een nauwgezet onderhoud is nodig om het dof worden van de monturen te vermijden bij veroudering.

Koolstofvezel

Koolstofvezel valt steeds meer in de smaak bij fabrikanten en ontwerpers van brillen omwille van de verrassende eigenschappen.
Verschillende grote merken als Tag Heuer, Rayban en Charmant Z gebruiken het. Het enige nadeel zijn de geringe mogelijkheden qua kleur. Het is dus aan de ontwerpers om eerder het verschil te maken met de vorm dan met het kleur …

Optyl

Optyl is een hypoallergeen epoxyhars. Brillen vervaardigd uit dit materiaal zijn meestal doorschijnend maar bepaalde monturen kunnen ook ondoorschijnend zijn.
De belangrijkste voordelen zijn de degelijkheid, de lichtheid, de niet-vlambaarheid, de hardheid en het feit dat bij verwarmde toestand, het materiaal automatisch opnieuw zijn initiële vorm aanneemt.
Let wel op want indien u uw montuur achter een autoraam in de zon laat liggen, dan kan het dat de bril opnieuw zijn oorspronkelijke vorm gaat aannemen, namelijk de vorm van het model waarin hij werd ontworpen, en de afstelling door de opticien riskeert dan te verdwijnen.

Polyamide

Een polyamide is een thermoplastisch hars dat zuiver wordt gebruikt of in combinatie met andere plastic materialen, voor het vervaardigen van zonnebrilmonturen, sportbrillen en veiligheidsbrillen.
SPX is één van de polyamiden die worden gebruikt in de brillenindustrie, Julbo of Adidas bijvoorbeeld.
De monturen in polyamide zijn tegelijkertijd degelijk en flexibel en bestendig tegen de meeste oplosmiddelen.
Ze hebben echter de neiging om te krimpen indien ze worden blootgesteld aan een te hoge temperatuur; SPX verdraagt de warmte veel beter.
Visueel gelijkt dit materiaal sterk op acetaat.

Titanium

Titanium wordt gebruikt als pantsering in de militaire industrie, in de biomedische sector, in de luchtvaart, in fietskaders, enz.
Titanium is een licht metaal, anti-allergisch, flexibel, heel bestendig en anti-corrosie.
Het dient ook voor het maken van heel fijne en kleurrijke brillen naar keuze, die tegelijkertijd heel licht zijn, bestendig tegen torsie en met een vrij lange levensduur.
Er bestaan ook legeringen op basis van titanium waaronder beta-titanium, dat ultra licht is en voor 75 % bestaat uit titanium.